查看: 1245|回復: 9

甲醛一問!?

新手上路

我上網睇過好多資料其實都唔係完全明,主要原因係比個單位搞到好亂, 又ppm 又mg/m3 又g/m3 又ml/L ........
到底香港係以邊隻為準?  請問甲醛幾多先係超錶?? 幾多以下先算係E0同E1?
買傢俬個陣一直都係講緊E0, 一心以為係冇甲醛 (但個設計師自己都講唔會完全冇,只係都好低好低)
最近聽D朋友講講下,都唔知而加係唔係真係用緊E0.
求解開疑惑.
回復

中級會員

用纖維板點都有甲栓,如果咁concern 既就用夾板吧,我自己也是用夾板,甲栓低很多。
回復 支持 反對

金牌會員

佢張 cert 淨係話塊板本身嘅甲栓含量,但係之後貼面板 or 焗漆就一定有,仲好嚴重添!
回復 支持 反對

金牌會員

家俬一日未到你屋企,你都無辦法去分有無甲醛。 唯有靠朋友介紹,或自己搏一搏。 E0 板做出黎既家俬都會有甲醛,因為一定有加工。 不過甲醛量比非 E0 板低好多。 當家俬安裝好左,你走入屋,用個鼻聞下就知道,因為甲醛超刺鼻! 濃度高,你企一陣就頂唔順要開窗 或者 直頭要離開間屋。 如果真係E0 板,你未搬入去住之前打開窗一、兩個星期通下風,就應該ok。

有人話放洋蔥可以去甲醛,有人話請提供除甲醛公司都得。 我一樣都未試過,所以唔知得唔得。

我有朋友買家俬入新居,因為係打算將間屋出租,所以無用E0 板,真係超臭! 企係間屋企兩分鐘我都頂唔順即刻要走! 佢足足等左兩個月D甲醛味先降到可接受既程度。

不過如果你有小朋友,就唔好貪平去搏喇! 因為同鉛水一樣,甲醛對小朋友既影響比成年人大好多!
回復 支持 反對

金牌會員

我有做光觸媒除甲醛,之前問人借部大陸機 check 住個數,未做前的確爆錶 5.0。
搵人做完除甲醛,開燈(因為光觸媒,CT 觸媒好似唔洗長照)開窗兩個星期,
見個錶去 1.X (安全數值好似係 0.8) 先接個 BB 一齊住。
回復 支持 反對

新手上路

請問0.8係ppm定mg/m3... 問左朋友遲下借部機來check, 部機有呢兩個單位.
不過就冇樓上講得咁嚴重, 基本上間屋冇咩味, 係櫃入邊烘埋去聞就會有..
最緊要想知有冇俾人搵笨   
回復 支持 反對

金牌會員

如果要「哄」個頭入去先聞到有味,咁應該正喇! 用部機check 下可以安心D。如果擔心就開窗吹兩個星期先入住。
我最近7年經歷過4次裝修,係最後一次用E0 板,正如你果D家俬一樣,要哄個頭入去先聞到味,之前3次都唔知有E0 板,真係要通風成個月D味先至散得7788.
回復 支持 反對

新手上路

HK do not have regulations/limits on formaldehyde emission of wood
And for your reference, most of the EU countries, for example Germany, requires furniture to have a E1 emission level

under different testing situations the limit would be slightly different
limits for different types of wooden panels (e.g. MDF/ particle board) are also different
you may refer to the below information, where E1 refers formaldehyde emission level as <= 1 mg/L, and E0 <= 0.5 mg/L
http://www.chimarhellas.com/wp-c ... rmaldehyde_2008.pdf
回復 支持 反對

新手上路

mg/L 是否等於ppm或mg/m3??  部機冇mg/L呢個單位
回復 支持 反對

新手上路

國際標準E1級游離甲醛含量≤9mg/100g,E0級甲醛含量≤3mg/100g
(另外一種計算標準:E1級≤1.5mg/L,E0≤0.5mg/L)
其實甲醛會不斷釋放出來,如果關上門窗,一定時間內E0同E1 室內含量都容易超標,最好多開門窗,或做一次除甲醛。
回復 支持 反對