查看: 2109|回復: 9

DreamHouse夢想家=專業驗樓

新手上路

DreamHouseHK 專業驗樓  $ 2.8一尺
終於都收樓啦!

搵左哩間驗樓公司,幫我地驗,老公係Facebook 見到既,講真,開頭睇佢地Fb 專頁,見無咩相睇,
都無咩信心,之後打去問,個接線生又口窒窒,都驚驚地,過左十五分鐘,有個張sir打番過黎,
話係接線生既上師,哩個張sir,就係上來我新屋驗樓果個,係電話講野好斯文有禮貌,講曬成個流程比我知道,
點樣驗,傾左大概十分鐘到,就決定了,因為我同表妹都剛剛收樓,約埋一齊驗,所以超平 $2.5尺,表姐就環宇海灣,
到驗樓果日,佢地早到左,企係門口等我地二十分鐘,勁唔好意思囉!佢地一共三個人黎,個張sir勁靚仔,
最後先知係混血兒黎,一開始睇佢地衣著都好專業,有曬制服,對講機,好有規模甘,都幾ok,其實一見到佢地,
我係度諗,洗唔洗甘大陣象,三個人驗三個鐘,有幾錢賺?驗樓方面,我都算多野攪,頭痛囉,雪櫃有崩花,
全屋去水隔氣都漏水,門鎖花,水嚨頭花,客廁鏡有陰影,廁所去水慢,全屋鋁窗鎖口生銹,大門防塵條不能降下,
有一部冷氣開唔到,門鐘壞,浴江去水有沙石,全屋油漆都崩崩花花⋯⋯⋯⋯啞曬囉,好在真係搵人驗,唔係,
我實死比你睇,到最後驗完之後,張sir 會幫我填埋份維修表格,我拎落去就得!
我都好滿意,張sir話,
如果要番驗,就計我 $ 2.2 尺,我諗都9成幾要番驗,點知維修果d師父,會唔會搣曬d label架,張sir 就話影曬相,
有記錄到!
唉 $2.2尺番驗,比佢算,我識條鐵咩,起碼唔洗煩!
最後比錢果時,佢地張收據,寫著係業主討論區,
分享照片和寫感想,有$100禮券,我就話一定會寫,送左比我先,張sir真係比左我先,仲有,每月會抽出一個,
寫得最詳細和評語的一位,會有大奬 $1000超市禮券,
講真,服務真係好好,三個鐘頭不停同我講解屋企上的問題,
和處理方法,有無$1000,
都要分享比鄰居,真的滿意,張sir ,多謝你!

佢地個Fb 專頁:DreamHousehk
不過無咩相睇⋯
電話 :6601 6501

記得話係,嵐山 12A
Jimmy介紹

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

中級會員

以我所知,浴室抽氣扇下面個手柄係刻意cut短㗎,否則會撞花個抽氣扇嘛,好多樓盤都係咁做,而且條電線咁短,唔預你會開嗰隻窗啦,唔覺意開咗咪仲危險,你個驗樓師會唔會有些矯枉過正呢
回復 支持 反對

新手上路

我都有問過哩個問題,但係佢話應該有條鎖匙比我!
請問真的嗎?
回復 支持 反對

高級會員

真係好細微問題都能找出,但發展商會否真的一點不漏做妥? 如番驗都仲有defect,需否再3驗呢? 能否保證番驗便收貨
回復 支持 反對

新手上路

我下星期一執修完畢!甘多問題,甘快攪掂,我應該開心定唔開心? 約了 Dreamhouse 番驗,$2.3尺!希望無野驗到出來
回復 支持 反對

新手上路

講真,下星期一再收樓,問題唔太大的話,情願自己另外搵裝修佬攪!趕住入去住。
回復 支持 反對

高級會員

Except two or three with relatively obvious issues, others are really very minor and no one will aware of them.

回復 支持 反對

註冊會員

Mont Vert contractors did a very good job to fix all problems we found. But necessary to get the right person that knows how to fix. Example: 3 times they cleaned the white tile floor, but still tile glue stains. Finally correct person came and he knew how to fix it. Now done!
回復 支持 反對

註冊會員

你的電話是潘sir,不是張sir wo bro
回復 支持 反對

新手上路

THANKS CHEUNG SIR
回復 支持 反對