查看: 138|回復: 6

有無人煤氣爐轉了雙頭電磁爐?

高級會員

最近覺得煮食時相當熱,便萌生轉電磁爐的念頭,請問有無轉了電磁爐的住戶能分享一下。
本想用樂聲,日本造有5年保養,好吸引(因上網看,口碑最好),其次是德國寶,可惜只得一年保養。但樂聲個size唔啱,要加錢在爐位加鋼板, 也要鋸咁啲位,好麻煩。後來看到威馬雙頭爐有5600w,每邊頭有2800w,不用share用,且有5年保養,但這個牌子的電器未用過,請問有無住戶用過?有無人用了電磁爐後悔,要轉回用煤氣爐?

回復

金牌會員

想轉但未轉,whatsapp group 知有人轉咗,我都想八下,但呢度唔知仲多唔多人上嚟?
回復 支持 反對

註冊會員

Induction is very nice.
Instant heat on, Instant heat off, Room not getting hot.
Easier to control than gas!
But Wok not so good, and cannot get flames to the ceiling!
回復 支持 反對

高級會員

以前用過樂聲電磁爐都好用,七年都無事,油煙都少的不過爐具要適合電磁爐先得
回復 支持 反對

高級會員

問清楚原來任何牌子都要加個鋼框( 因我哋個爐的窿位係710mm×415mm)行內人叫“法蘭”,同埋想個電磁爐無咁易壞,最緊要櫉櫃內的散熱做得好,便耐用。還有sales說若不心急的話,2800w應夠用,網民都係咁話。 至於爐具要買個煲底較厚的便耐用,最近去中電望過,有適用於電磁爐煲湯瓦煲,賣相不俗,米白色的,厲利!,但中電賣爐沒discount,格過價,還是大型的電器店較平。

回復 支持 反對

金牌會員

mml 發表於 2017-11-1 19:15
問清楚原來任何牌子都要加個鋼框( 因我哋個爐位係710mm×415mm)行內人叫“法蘭”,同埋想個電磁爐無咁易壞 ...

裝 Zanussi 金章 ZIC-B7500,乜框都唔洗加! 但只有 2100W,左邊有turbo mode (即大power), 右邊無(即只可用細火)。 如果你需要好有鍋氣既傳統中式煮法就可能唔適合你。 不過工人姐姐同我地一屋人都鍾意,因為煮飯唔會整到一屋熱辣辣好似火山口咁! 佢煮得好味,所以我唔理佢夠唔夠火力喇。

不過就算只得2100W, 亦需要搵電工重新拉電線! 至於散熱,我無改裝原裝櫥櫃,我用左兩年幾都無壞,煮完飯爐下面個櫃桶有少少熱,所以應該可以。

網上找網店買,價錢$5xxx,間間差唔多,上落幾百,但一定比百老X、豐X等平。
http://www.price.com.hk/product.php?p=136852

至於煲湯,我用 Rasonic 樂信 RAPCSP68 紫砂湯煲,係由個煮送好叻既人介紹,真係好野黎!好易用,唔洗睇火,按個制佢自己搞掂。 但我自己試過煲,煲得唔出味。但工人姐姐煲就當堂唔同曬! 所以我繼續 除左煮公仔麵同煎蛋外,絕對唔會再掂廚房D野!
http://www.homestation.com.hk/c. ... _six=&number=CO3551

祝好運!
回復 支持 反對

金牌會員

至於爐具,德國Cromagan 幾好用,工人姐姐話比Fissler 更好用! 傳熱好快,唔洗下下開猛火,而且唔癡底! 價錢比較貴一D,但非常耐用,其實計返條數都係抵! 係沙田 一田 有得賣,唔知大埔有無。
回復 支持 反對