查看: 1720|回復: 11

有無人覺得現時大閘好有問題?

註冊會員

本人對於車輛和人流出入之閘位設計,出入安排和保安極之不滿,希望改善之餘也不想管理公司再花費於無聊的改動上,請問除了去信此公司發表一人之意見外,有無其他方法係有效改善又唔洗眼白白睇住啲管理費係咁燒呢? 請問之前選出來班業主代表又做了甚麼呢? 請大家比啲意見!
回復

中級會員

你有冇上嵐山個APP 睇業委會個會議紀錄,業委會一直有在跟進,大閘已在招標,好多事項都要時間。
邨巴申請都要再約運輸署,咁得閒係度話人唔做野,不如電郵多幾封信俾運輸署加快批全日通邨巴
回復 支持 2 反對 0

註冊會員

同意!

自從選左業委後,唔覺得佢地做左D咩,只知佢地醒獅去點下睛。大閘、全日邨巴、噴水池無人理,下次投票請各位識做吧!
回復 支持 0 反對 1

高級會員

Eggcarol 發表於 2016-2-25 15:31
同意!

自從選左業委後,唔覺得佢地做左D咩,只知佢地醒獅去點下睛。大閘、全日邨巴、噴水池無人理,下次 ...

想俾大家知道業委會除左醒獅點睛,對其他以上提及嘅事,業委都有跟進過。
首先,在業委會跟服務中心開會期間,已提及大閘問題,將安排招標睇報價再作安排。第二,噴水池亦於會議中提出要加強清潔,同時要求延長噴水池開放時間。第三,有關全日村巴,早於業委會成立前,業委成員已動員業主約見運輸署,並邀請得立法局議員介入協助,直至目前,仍然聯同鄰居自發性聯絡運輸署作出反映。詳細會議紀錄,可參考服務中心稍後通告。
其實現時業委跟服務中心均會定期開會,督促服務中心改善屋苑設施及服務,亦會事先出通告通知業戶,歡迎各業戶抽出時間一同參與。

回復 支持 1 反對 0

高級會員

嘗試同業委反映?
回復 支持 反對

註冊會員

想嵐山成為大家既安樂窩, 是每一位業主既責任, 業委只是以義工形式為嵐山居民服務, 如對一些事情有意見, 可直接向MO 反影, 更何況業委每次進行會議偕有記錄, 如果自己不清楚, 可以虛心請教別人, 對於有些人在此單單打打, 對於解決問題是毫無用處的!
回復 支持 反對

高級會員

同意業委会只成立了两个月,应给予代表及管業處多点時間處理屋邨大大小小的事務,所有業主都要关注本邨的事,提供意見及參与業委会工作,亦可透过屋邨網頁了解工作進度。
回復 支持 反對

金牌會員

同意如業主有急切性問題或有意見可以直接同管理處聯絡。 有強烈意見的話,MO 已講過歡迎業主一齊參與業委會定期會議 (不過聽聞每次都開幾粒鐘,唔怕累就得喇!),咁有心業主就可以更了解 整個屋苑 既大大、小小各種問題既進度。 我相信業委會亦唔會反對。

要知道業委係義務工作,好難得搵到有心人願意擰出私人時間爲屋苑作出貢獻! 希望各業主尊重佢地既付出! 難聽而於事無補既說話,可免則免。
回復 支持 反對

註冊會員

業委係義務工作,但選業委亦係自願性質,無人會楂支槍逼去選業委。
希望成立業主立案法團前有實質事務有結果,其實亦有其他業主亦有相同諗法,只不過佢未必上呢個group。

回復 支持 反對

高級會員

其實由業委成立到現在,我都知有跟進過,亦有會議記錄,係嵐山網頁入面,如果係業主的,應該多了解,入面有會議紀錄的
回復 支持 反對